wp369a89b8.png
wpaa0b21b6.png
wp30c56b31.png
wpb39627cc.png
wpb39627cc.png
Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe
wpbff3f926.png
wp85c85d1a.png
wpef09107d.png
‘De vogeltrek nader bekeken vanaf het eiland Ventotene’ (Italië 2000)
In de periode van 23 april t/m 3 mei 2000 hebben Bennie van den Brink en ik als ringers deelgenomen aan een ringproject op het Italiaanse eilandje Ventotene. Bennie was in 1990 en 1991 ook al naar dit eiland afgereisd om deel te nemen aan dit ringproject, maar voor mij was het de eerste keer. In dit reisverslag zal ik een zo goed mogelijke indruk proberen te geven van de ervaringen die wij tijdens ons verblijf opgedaan hebben.

Het eiland Ventotene is zo’n 1 bij 3 km groot en is gelegen aan de westkant van Italië, circa 60 km ten westen van de kust bij Napels. Het behoort tot de groep van Pontijnse eilanden en is al vroeg bewoond geweest door de Romeinen, waar nog diverse overblijfselen van te zien zijn. De noordoostkant van het eiland (met een vrij toeristisch dorpje) ligt net boven zeeniveau maar de zuidwestkant (waar de netten stonden) ligt zo’n 150 meter boven zeeniveau, wat het eiland van afstand een bijzonder aanzien geeft. Zo’n 13 jaar geleden is door de bekende Italiaanse ringer Fernando Spina een ringproject op Ventotene gestart. Dit project houdt in dat elk voorjaar van half april t/m half mei een groep (hoofdzakelijk Italiaanse) ringers de langstrekkende vogels met netten vangen en deze voorzien van een ring. De uitnodiging van Fernando Spina om 10 dagen op Ventotene te komen ringen grepen wij uiteraard met beide handen aan! Een prachtige kans om (voor ons) onbekende ‘ringsoorten’ van nabij te bestuderen en de vogeltrek een keer vanuit een geheel ander oogpunt te aanschouwen.
wpafab7ff8.png
wpbf870ec5.png
In het bovenstaande overzicht springen enkele namen zoals Hop, Draaihals, Dwergooruil en Bijeneter er duidelijk uit. Het is natuurlijk fantastisch om deze soorten van zo dichtbij te kunnen bekijken. Deze (en vele andere) soorten werden door ons en de andere ringers dan ook uitgebreid bekeken en gefotografeerd. De Draaihals trok altijd veel aandacht door het karakteristieke draaien met de kop, wat vaak in het net al begon. De 3 Dwergooruilen werden op 27 april samen met 2 Nachtzwaluwen al in de eerste netronde gevangen. Deze waren door het ’s nachts openblijven van de netten al vroeg in het net gevlogen. De Bijeneters werden op 3 verschillende dagen gevangen toen er een zeer sterke trek van deze vogels was. Er vlogen dan ook overal groepjes rondom de ringplek en het gerucht ging zelfs dat er boven het stadje een paar honderd Bijeneters gevlogen hadden! Ook de sterke Wielewalentrek op 2 mei was enorm, met 14 Wielewalen in 1 netronde, en diverse exemplaren vliegend nabij de ringplek! Deze (voor ons laatste) vangdag was sowieso een bijzondere dag omdat halverwege de dag het weer totaal omsloeg. In korte tijd moest de zon namelijk plaats maken voor flinke regenbuien, waardoor zowel de vogels als de ringers totaal verregenden. Ondanks de goede vangsten moesten de netten voor een paar uur gesloten worden. Toen deze weer open gingen waren de ringen bijna niet aan te slepen en was het aantal vogels zo hevig dat we de helft van de netten moesten sluiten om het ringen bij te kunnen houden. Zelfs Fernando, die toch al gauw een gemiddelde haalde van 2 á 3 geringde vogels in een minuut, kon deze aantallen nauwelijks aan. Het totaal aantal van 853 gevangen vogels van die dag had dus over de 1000 kunnen liggen! We zijn benieuwd hoeveel vogels (en welke soorten) er de dagen na ons vertrek nog gevangen zijn.
wp76b61065.png
wpa28ba21c.png
Draaihals
Hop
De vogelwaarnemingen
Tenslotte wil ik nog een korte indruk geven welke vogels tijdens ons verblijf op het eiland waargenomen zijn. Want behalve dat je allerlei soorten in het net krijgt, vliegt er ook van alles langs en over je heen, waardoor we soms ogen tekort kwamen. Het was opvallend dat de meeste soorten die we op het eiland gezien hebben ook gevangen zijn. In de maanden buiten het broedseizoen schijnt het eiland dan ook niet zo aantrekkelijk te zijn voor vogels en vogelaars. De meest bijzondere soort die gezien werd, was waarschijnlijk de Kuhls pijlstormvogel waar ik al eerder over schreef. Na deze vogel een paar avonden gehoord te hebben, besloten we op een rustige avond met zaklampen op de rotsen te gaan staan. Al vrij snel zagen we de eerste vogels door de lichtbundels scheren, wat een beetje te vergelijken is met het zien van een Kerkuil in de lichtbundel van een auto; heel bijzonder dus! Tussen de geluiden van deze vogels door werden ook nog enkele Grauwe pijlstormvogels gehoord die een hoger geluid maakten. Een dagelijkse verschijning op het eiland was de Slechtvalk, waarvan er maar liefst 4 paar op het eiland broeden (terwijl het eiland maar een paar km2 groot is). Daarnaast broedde nog een 5e paartje op het naastgelegen eilandje Santo Stefano (dat zo’n 4x kleiner is dan Ventotene). In hun jachtvluchten (op o.a. Zomertortels en zwaluwen) kwamen ze vaak heel dichtbij langs scheren, en lieten ze zich prachtig bekijken. Een andere bijzondere roofvogel was de Roodpootvalk, waarvan er op de laatste vangdag 3 bij de netten zaten. Een exemplaar zat op een staander van een net en de andere twee zaten in een struik naast het net! Gelukkig bleken deze vogels (in tegenstelling tot de eerder genoemde Bruine kiekendief en Torenvalk) weinig interesse te hebben in de vogels in het net. Opvallend genoeg bleef de sterke trek van grote vogels (roofvogels, ooievaars, reigers) tijdens ons verblijf uit, maar werden af en toe wel wat langsvliegende reigers en roofvogels gezien, waaronder de Kleine zilverreiger en de Wespendief.
Tenslotte zal ik nog een korte opsomming geven van de vogelsoorten die door ons (buiten het vangen) werden waargenomen; Kuhls pijlstormvogel (min. 3), Kleine zilverreiger (ca. 7), Steltkluut (1), Wespendief, Eleonora’s valk (1), Slechtvalk (min. 3 paar), Roodpootvalk (3), Nachtzwaluw, Bijeneter, Hop, Duinpieper, Roodstuitzwaluw (2), Kleine zwartkop, Withalsvliegenvanger, Roodkopklauwier, Wielewaal, Rode rotslijster (1), Europese kanarie en Alpengierzwaluw. De laatstgenoemde werd op de terugweg richting Rome nog even aan onze lijst toegevoegd. In de totale vogellijst bevonden zich voor mij maar liefst 25 nieuwe ‘life-birds’.
wpbe82c656.png
wp06b7b540.png
Bijeneters
Uiteraard verlieten we op woensdag 3 mei het eiland Ventotene met enige tegenzin, maar het voldane gevoel van ons verblijf overheerste (waarvoor veel dank uitging naar Fernando). Naast alle prachtige vogels en de gezelligheid onderling (en alle opgedane contacten) realiseerden we ons ook goed dat we het ontzettend getroffen hadden met het weer! Waren we een week eerder gekomen, dan hadden we absoluut veel minder gevangen en gezien. Na een verblijf van een dag in de veel drukkere maar even indrukwekkende stad Rome kwamen we uiteindelijk op 4 mei terug in Nederland. De eerste ontwenningsverschijnselen deden zich pas voor toen op zaterdag 13 mei voor het eerst op onze eigen ringplek bij Elburg gevangen werd, resultaat: 23 vogels!
We kijken terug op een fantastische reis en hopen zeker nog vaker terug te keren op Ventotene. Het wachten is nu op de eerste terugmeldingen van ‘onze’ vogels van Ventotene, in Nederland of daarbuiten!!

Benno van den Hoek

Foto’s van de auteur. Gebruik van de foto’s is alleen toegestaan na toestemming van de auteur.

Inlichtingen: Benno van den Hoek - Schokkerstraat 43, 8081 KL Elburg, tel. 06-12192978,
e-mail: bennovdhoek@hotmail.com
Terug naar index reisverslagen
uggs black friday jordan 6 black infrared lululemon cyber monday beats by dre black friday coach outlet beats by dre cyber monday louis vuitton outlet black infrared 6s black infrared 6s black infrared 6s jordan 6 black infrared jordan 13 bred north face black friday bred 13s uggs cyber monday jordan 11 legend blue north face black friday jordan 11 legend blue black infrared 6s jordan 6 black infrared uggs cyber monday jordan 11 legend blue beats by dre black friday coach cyber monday lululemon black friday jordan 11 legend blue michael kors cyber monday michael kors outlet online jordan 11 legend blue coach cyber monday uggs cyber monday jordan 6 black infrared jordan 6 black infrared legend blue 11s beats by dre black friday jordan 6 black infrared beats by dre cyber monday grey toe 13s jordan 6 black infrared beats by dre outlet black infrared 6s black infrared 23 13s lebron 12 michael kors cyber monday jordan 6 black infrared jordan 6 black infrared jordan 11 legend blue michael kors cyber monday coach cyber monday north face black friday jordan 6 black infrared beats by dre black friday north face black friday north face cyber monday bred 13s legend blue 11s lululemon cyber monday north face cyber monday north face cyber monday jordan 13 grey toe